Veľká noc je najväčším kresťanským sviatkom. Predchádzalo mu štyridsaťdňové obdobie pôstu. Veľká noc a pokrmy sa v rôznych regiónoch líšia. Niektoré časti Slovenska majú svoje typické veľkonočné jedlá. Podaktoré jedlá sa robia výlučne pri príležitosti tohto sviatku.
Pestrosť a hojnosť pokrmov podľa tradícií mala zabezpečiť blahobyt a prosperitu celej rodiny v ďalšom období. Tradičnými veľkonočnými jedlami, a tiež symbolom celého sviatku sú vajíčka na rôzny spôsob, či už uvarené natvrdo, plnené alebo v rôznych pochúťkach z vajíčok. Na stole nesmie chýbať údená šunka, klobásy či chutné koláče, pletence či mazanec.
Na zelený štvrtok sa robí niečo zelené. Hojne sa využíva napríklad špenát či šalát, strukoviny, šťaveľ, žihľavový prívarok…) Zelená farba mala ozdraviť telo.
Veľký piatok je dňom prísneho pôstu. Počas tohto dňa sú podávané bezmäsité jedlá ako tradičné šúľance a opence, alebo ryby na akýkoľvek spôsob.
K tradičným pokrmom na Veľkonočnú nedeľu patrí aj pečená jahňacina, baranina či králičie mäso. U nás skôr ľudia uprednostňujú bravčovinu, varená šunka, údené mäso, huspenina a klobásy. Na sviatočnom stole by nemali chýbať ani koláčiky z kysnutého cesta, a upečený pocukrovaný baranček.
Veľkonočná baba je tradičná pochúťka, ktorá sa často pripravuje na Veľkú noc v niektorých regiónoch Slovenska. Ide o zapečenú zmes mäsa, pečiva, zeleniny, vajec a korenia. Recepty na sa mierne líšia podľa regiónu. V niektorých krajinách sa do plnky pridávajú rôzne druhy mäsa, ako sú napríklad mleté bravčové, jahňacie alebo kuracie. V iných sa plnka pripravuje z ryže, pšenice alebo pohánky, ktoré sa miešajú s mäsom a rôznou zeleninou.
Tradične sa veľkonočná baba podáva ako hlavné jedlo najmä v sobotu na Veľkú noc a je sprevádzaná inými sviatočnými jedlami, ako sú sladké koláče, vajíčka, mäsové jedlá a zelenina. Veľkonočná baba predstavuje v našom regióne symbol obnovy a oživenia, ktorým sa oslavuje Veľká noc.
Tu je Veľkonočná baba podľa receptu Lucie Súkeníkovej.
Veľkonočná baba (baránok/škvarenina/plnka)
Potrebujeme:
10 rožkov
5 vajec
2 nožičky klobásky/kúsok údeného
kúsok slaninky
2 cibule (biela a červená)
jarná cibuľka
pažítka
majoránka
cesnak (asi 5 strúčikov)
mlieko (cca ½ litra)
soľ, korenie
Slaninku nakrájame na kocky a dáme pustiť na panvicu. Do pusteného tuku potom pridáme nasekanú cibuľku a opečieme ju. Pridáme aj nakrájanú klobásku. Kým sa tieto dobroty smažia, nakrájame si rožky, pridáme jarnú cibuľku, pažítku, majoránku (tou som naozaj nešetrila), pretlačený cesnak a opečenú slaninkovo cibuľovú zmes.
Všetko dobre premiešame, pridáme surové vajcia, zamiešame, podľa potreby prilievame mlieko, aby sa rožky „napili“. Ak máte vajíčka na tvrdo, pokojne ich pridajte, ale nezabudnite aj na klasické surové, aby sa cesto „spojilo“. Necháme chvíľu postáť, dochutíme a preložíme do formy, ktorú sme vymazali tukom a vysypali hrubou múkou. Pečieme na 180 stupňov asi ¾ hodinku.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk