Guláš patrí medzi najpopulárnejšie a najrozšírenejšie jedlá. O jeho pôvode je viacero verzií, podľa najčastejšej guláš priniesli do uhorských končín turecké vojská. Toľko porcií sa mohlo naraz uvariť iba prípravou v obrovskom kotle. Štipľavé papriky, ktoré si Turci priniesli so sebou, pridávali kuchári do jedla preto, aby chránili organizmus vojakov.
Guláše sa varia z rôznych druhov mäsa, ale aj údenín, húb či zeleniny. Kombinácie potom vytvárajú stovky gulášov, medzi nimi obľúbenosť nadobudol Mexický guláš. Koľko gazdiniek a šéfkuchárov, toľko receptov na guláš. Takto Mexický guláš pripravuje Lucia Súkeníková.
Mexický guláš
Potrebujeme:
1 kg hovädzieho mäsa
250 g cibule
80 g paradajkového pretlaku
200 g hrášku (ideálne mrazený)
2 PL masti
2 čl soli
mleté čierne korenie
voda podľa potreby
Ryža ako príloha
syr na ozdobu
Na masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu. Potom pridáme na kocky nakrájané mäso a sprudko ho zatiahneme. Mäso miešame, aby sa zatiahlo zo všetkých strán. Keď je opečené, osolíme ho, okoreníme a pridáme pretlak. Spoločne všetko opečieme a urobíme tak gulášu dobrý základ.
Potom pridáme vodu a dusíme ho pod pokrievkou za občasného premiešania. Ak je treba, podlejeme ho znova trochou vody. Keď je mäso mäkké, začne sa nám trošku rozpadať, čím sa stane guláš trošku hustejší. Až do hotového pokrmu nasypeme hrášok, necháme 5 minút povariť a podávame. Toto jedlo sa podáva tak, že ryžu dáme doprostred taniera a okolo neho sa naleje mexický guláš.
Na záver celé jedlo posypeme strúhaným syrom.
Dobrú chuť!
S pozdravom
Lucia Súkeníková
MOJE JEDLO
web: www.moje-jedlo.sk